Oyun Terapisi Nedir

Yetişkinler için danışmanlık ne ise çocuklar için de oyun terapisi odur. Oyun terapisi kelimeler yerine oyuncakları koyarak/kullanarak çocuklara kendilerini ifade edebilmelerine yardımcı olur.

Oyun terapisi çocukların uyumlu ve mutlu bir şekilde yaşamalarını hedefleyen gelişimsel bir terapi seklidir. Oyun terapisi, oyunla çocuğun kendini ifade edebilmesi için doğal ortamda bulunması temeline dayanır.

Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunlarını çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine neden olur.

Çocukların oyunları ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerini odaklanan özel bir süreçtir. Kendilerine güvenli bir ortam sunan eğitimli bir oyun terapisti ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için cesaretlendirilirler. Bu süreçte çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik türde birçok oyuncak sunulur. Çocukların kendilerini sanat, drama ve fantezi içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için fırsatlar yaratılır.


Oyun Terapisi Ne İşe Yarar

Oyun, hayatin şartlarına uyumda güçlük çeken çocukları tedavide en uygun metottur. Çocukların kendilerini kelimelerle ifade edebilecek zihni yeteneklerden mahrum oldukları için, kendilerini oyun üzerinden daha akıcı bir şekilde ifade ederler. Oyun terapisi onlara kendilerini en rahat şekilde ifade edebilecekleri ortamları sunar.


Oyun Terapisinden Yarar Sağlayan Vakalar

· Ailede yaşanan çatışma, boşanma ya da ayrılık ile ilgilenen çocuklar

· Duygusal, fiziksel ya da cinsel tacize uğramış çocuklar,

· Evlat edinilmiş ya da koruyucu aileye verilmiş çocuklar,

· Hastaneye yatırılmış çocuklar,

· Aile içi şiddet gören çocuklar,

· Dikkat Eksikliği Bozukluğu tanısı almış çocuklar,

· Çok fazla kaza ya da hastalık geçirmiş çocuklar,



Kaynak: http://www.psikoaktuel.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler..