OKUL ÖNCESİ EĞİTİM 30 İLDE ZORUNLU OLUYOR !


Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, önümüzdeki eğitim-öğretim yılından itibaren 30 ilde okulöncesi eğitimin zorunlu olması yönünde çalışma başlattıklarını açıkladı.

Bakan Çelik'in açıklamasına göre, okulöncesi eğitimde okullaşma oranı yüksek illerden başlanarak 9 yıllık zorunlu eğitime hazırlık yapılacak. Okulöncesi okullaşma oranı 2013 yılında yüzde 50'ye çıkarılacak. Okulöncesi Eğitim Genel Müdürlüğü, okullaşma oranı en yüksek 30 ili belirledi. Bu illerde 60-72 aylık (6 yaş) çocuklar için okulöncesi eğitiminin zorunlu tutulması için hazırlık yapılması ve ihtiyaçların belirlenmesi talimatı verildi. Bu illerde okul, öğretmen ve okulöncesi eğitim yaşına gelen çocuk sayıları belirlenecek. Yapılacak değerlendirme sonrası uygun görülen illerde okulöncesi zorunlu eğitime geçilecek.

Daha önce 5 yıl olan zorunlu eğitimin 11 yıla çıkarılması istenmiş ve uzun süre tartışma konusu olmuştu. Yapılan tartışmalar sonunda zorunlu eğitim 1997'de 8 yıla çıkarıldı. Zorunlu eğitim süresinin artmasıyla birlikte 5 sınıflı 'ilkokul'ların yerini 8 sınıftan oluşan 'ilköğretim okulları' aldı. Şimdi de okulöncesi eğitimle birlikte zorunlu eğitim süresi 9 yıla çıkarılacak.

Okulöncesi eğitimin yüzde 40'ın üstünde olduğu iller şunlar: Amasya, Artvin, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gümüşhane, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muğla, Nevşehir, Rize, Sakarya, Sinop, Trabzon, Tunceli, Uşak, Yozgat, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Yalova ve Kilis.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler..